Welkom bij onze parochies in de Zaanstreek,
gemeenschappen die Jezus Christus willen volgen
en leven vanuit de Sacramenten van Zijn Liefde

Bedevaart naar Maria in Kevelaer

Gnadenkapelle-Kevelaer

Een van de meest schilderachtige pelgrimsoorden – en niet eens zó ver weg! – is zonder twijfel Kevelaer. Bij ons is het in Duitsland (vlakbij Venlo) gelegen stadje een geliefde plek om op adem te komen. Sinds 1642 wordt de wonderbaarlijke afbeelding van de Maagd Maria vereerd: een klein bidprentje dat toebehoorde aan de marskramer Hendrick Busman (1607-1649). Velen komen jaarlijks naar dit genadebeeld, dat in Latijn bekend staat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’. Hendrick had van Moeder Maria zelf tot driemaal toe de opdracht gekregen: ‘Bouw mij hier een kapelletje’. Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleef in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg. Al spoedig kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk. In 1647 werd een bedevaartskerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd een barok koepelkapelletje gebouwd, de huidige Genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven.

Vorig jaar ben ik zelf ook mee geweest, dit jaar lukt mij dat niet maar het is ècht een prachtige bedevaart. Ik kan het u alleen maar aanbevelen.

Deze bedevaartreis wordt gemaakt per touringbus, ook met opstapplekken in de buurt, en vindt plaats van 2 tot en met 4 juli. Per persoon zijn de kosten € 215,- (tweepersoons hotelkamer) of € 245,- (eenpersoons hotelkamer). De opzet is geheel inclusief, ook wat betreft de maaltijden. Ter plaatse wordt een mooi programma van vieringen aangeboden. De bedevaart staat onder leiding van pastoor E. van Teijlingen, directeur, en van de organisatie maakt ook Jos Martens, kerkmusicus, deel uit. Hem kunt u benaderen voor informatie of als u zich wilt opgeven. (tel.: 06-16666900; mail: jos-martens@live.nl).

pastoor F. Bunschoten